Tarieven

Inzicht in het hulpverleningstraject

Praktijk voor supervisie, coaching en (gezins-)therapie Reflecting biedt zorg voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen van 8 tot en met 21 jaar waar geen verwijzing voor nodig is. Dit geeft vrijheid in het behandelplan en de duur ervan. 

We starten met een verkennend gesprek en een intakegesprek. Daarin wordt samen met u vastgesteld wat er precies aan de hand is en zo tot een passend hulpverleningsplan te komen. Wij maken voorafgaand aan het hulpverleningstraject een inschatting van de behandelduur, behandelmethode en kosten. 

Wanneer u het hulpverleningsplan ondertekent wordt het hulpverleningstraject uitgevoerd volgens het hulpverleningsplan.

Vergoeding en tarieven voor kinderen en jongeren  <18 jaar

De zorg wordt niet vergoed door de gemeente of de zorgverzekeraar, omdat Praktijk Reflecting geen contracten met hen heeft. De kosten zijn daarmee voor eigen rekening.

Het is mogelijk om het traject bij kinderen en jongeren onder de 18 jaar vergoed te krijgen via een persoonsgebonden budget (pgb). Ouders gaan hiervoor naar het jeugdloket van de eigen gemeente en leggen het zorgtraject dat de praktijk voorstelt, aan een ouder- en kindadviseur voor. Nadat er toestemming is verkregen voor het beschikbaar stellen van het bedrag voor het zorgtraject kan het traject gestart worden. De kosten van het traject worden ook in geval van een pgb aan de hulpvrager gefactureerd.  

De volgende tarieven worden per 2025 gehanteerd voor cliënten onder de 18 jaar: 

Vergoeding en tarieven voor jongvolwassenen >18 t/m 21 jaar

Voor cliënten tussen de 18 en 21 jaar biedt onze praktijk zorg welke mogelijk door de zorgverzekering vergoed wordt. Praktijk Reflecting heeft echter geen contracten met zorgverzekeraars. Dit betekent dat de kosten van het traject aan de hulpvrager gefactureerd worden. Deze kan daaropvolgend zelf proberen de kosten bij de zorgverzekeraar te declareren.

Afhankelijk van de polis wordt (een deel) van de kosten vergoed. Bij de ‘natura’ polis ligt de vergoeding tussen de 60% en 80% en bij een ‘restitutie’ polis wordt doorgaans 100% vergoed. Het is goed van tevoren te controleren hoeveel de eigen bijdrage is om vervelende verrassingen te voorkomen. Ook kan het zo zijn dat er van tevoren toestemming moet zijn van de zorgverzekeraar voordat de behandeling mag starten. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk rekening te houden met het eigen risico; dit geldt voor alle cliënten.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) heeft een aantal regels opgesteld waaraan de zorg moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergoeding, te weten:
• er moet een geldige verwijsbrief zijn
• er moet sprake zijn van een vergoede diagnose (DSM 5 classificatie)

De tarieven die worden gerekend zijn vastgesteld door de NZA. De hoogte van het tarief is afhankelijk van diverse factoren zoals het beroep van de behandelaar, de duur van het consult, het type consult (diagnostiek of behandeling) en de setting (welk type behandelaar is allemaal betrokken bij een traject). De vastgestelde tarieven zijn te vinden via een GGZ tool-tarieven zoeker. Indien er geen sprake is van een diagnose en wel in behandeling wil komen, dan kan dat ook. De kosten zijn daarmee voor eigen rekening.

In de praktijk volgen we de gestelde tarieven van de NZA (2024) gebruikt voor cliënten tussen 18 en 21 jaar.

Prijslijst NZA 2024